Valencià - Federació Moros i Cristians d´Oliva

Vaya al Contenido

Menu Principal:

La nostra Festa

La nostra festa, la festa de tots

A tot aquell qui guaita a quest web, benvingut si au.

Festes de Moros i Cristians se'n celebren per tot arreu les terres de la Comunitat Valenciana, per moltes localitats de l'Estat Espanyol i també d'altres països d'arreu del món. A cada lloc la festa aporta la seua singularitat, la seua empremta, però així i tot tots els pobles ens uneix el fet comú de celebrar la festa de Moros i Cristians. Dit d'altra manera, celebrar el nostre passat com a Moros i Cristians.

Aquesta festa és tan nostra com la que més. Porta molts segles entre nosaltres, perquè al cap i a la fi s'hi tractat de commemorar i reviure un fet singular i propi, ni més ni menys que recordem i vivim un temps de convivència entre dues races, dues civilitzacions que des d'una manera educada intercanviaren vivències, troballes, saviesa, coneixença, economia, cultura i un munt d'experiències enriquidores per ambdós cultures establertes a terra nostra.

Els esdeveniments històrics ens ensenyen que no sempre aquestes relacions foren tan pacífiques i, malauradament, s'hagué de recórrer a la violència. ¿Què haguera passat si sempre haguera imperat el bon seny, el tracte correcte? Possiblement avui no celebraríem la festa dels Moros i Cristians i nosaltres no gaudiríem del olors a putxeros i a olles, ni del trons dels arcabussos, ni de la sensualitat dels vestits orientals i l'austeritat cristiana, possiblement haguérem perdut molt, i avui no se'n parlaria de festa gran al llarg de tot l'any; perquè la festa de Moros i Cristians comença en febrer i acaba en desembre, és present al llarg de tot l'any.

A Oliva la celebrem a la segona quinzena de juliol i ho fem de la millor manera que sabem i podem. No de bades aquest any ens han atorgat el distintiu de Festes d'Interès Turístic Autonòmic, en reconeixement a una trajectòria de varies dècades i varies etapes, possiblement, des del segle XVI, en reconeixement d'un bon quefer i a un treball conscient i acurat vers a la festa.

Sigueu ben vinguts a casa nostra, en ella gaudireu del soroll ensordidor de les trabucades, de la meravella d'un desembarcament a trenc d'alba a vora mar, de la sensualitat de les desfilades, de la serietat dels actors i actrius i de l'amabilitat dels seus habitants cap als visitants. Acudiu que no sereu decebuts.

Bones festes en esta casa vostra, a esta casa de tots.

Vicent Roig Tomàs
President de la Federació de Moros i Cristians d'Oliva


 
Copyright 2016. All rights reserved.
Regreso al contenido | Regreso al menu principal